Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Καλό σας μεσημέρι και από κοντά πλέον, σας λέω και Χριστός Ανέστη και εύχομαι σε εσάς και στις οικογένειές σας, με αφορμή τη μεγάλη αυτή γιορτή για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία, υγεία και ευημερία.
Οι μέρες του Πάσχα μπορεί να πέρασαν, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, οι νησιώτες, παραμένουν και οξύνονται καθημερινά.
Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η συνεχής εκτίναξη των τιμών, βασικών καταναλωτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τη διαρκή συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην Ελληνική οικογένεια, που όλο και πιο δύσκολα τα βγάζει πλέον πέρα. 
Η αυξανόμενη ανεργία, οι συνέπειες της έλλειψης πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο αγροτικό εισόδημα αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων από την ανικανότητα της κυβέρνησης να δρομολογήσει ομαλές συνθήκες εκταμίευσης των χρημάτων των επιδοτήσεων, έφεραν την απόγνωση.
Και μέσα σε όλα αυτά ο κόσμος ζαλίστηκε από τα κάθε μέρα αποκαλυπτόμενα σκάνδαλα κατασπατάλησης και λεηλασίας των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και των εθνικών πόρων μέσα από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των μεσαζόντων και των γαλάζιων παιδιών των Διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υπηρεσιών οργάνωσαν και κατεύθυναν την μεγαλύτερη επιχείρηση λεηλασίας του μόχθου των εργαζομένων και μεταφοράς του στα κρατικά ταμεία για κάλυψη των συνεπειών της απογραφής αλλά και στις τσέπες ποικιλώνυμων μεσαζόντων.
Πρόκειται για πραγματική λεηλασία των αποθεματικών και ασφαλιστικών ταμείων για την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα στελέχη της αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Ελληνικού λαού. 
Οι πολιτικά υπεύθυνοι αυτής της λεηλασίας, ένα οφείλουν πλέον να πράξουν και να το πράξουν τάχιστα: να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στα ταμεία. Αυτό είναι το δίκαιο αίτημα των ασφαλισμένων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου που επιχειρεί συστηματικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση δεν θα περάσει. Σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τον κόπο και τον μόχθο μιας ολόκληρης ζωής εκατομμυρίων ασφαλισμένων, δεν χωρούν πρακτικές συγκάλυψης.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, με συστηματικές κινήσεις, ξετυλίγουν το κουβάρι αυτού του σκανδάλου και μέσα από τις διαδικασίες της Ελληνικής Βουλής και της Δικαιοσύνης θα οδηγήσουν τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν ενώπιον του λαού για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις τους.
Ήδη, όπως καθημερινά καταγράφεται στην κοινή γνώμη, τελείωσε η όποια περίοδος χάριτος και ανοχής για την Κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή αλλά και για τον ίδιο πλέον και η μόνη λύση είναι πια ο λαός μέσα από εκλογές ν' απαλλάξει την χώρα από την τόσο επιζήμια για τον λαό αλλά και για την χώρα κυβέρνηση.
Εδώ στη Λήμνο που βρισκόμαστε δεν ξεχνάμε τους τόσο επιζήμιους για την εθνική μας κυριαρχία χειρισμούς της Κυβέρνησης στις τελευταίες ανιστόρητες απαιτήσεις της Τουρκίας για τον Αϊ Στράτη.
Η εγκατάλειψη από την κυβέρνηση  της Νέας Δημοκρατίας της πολιτικής του Ελσίνκι και η πλήρης αδυναμία της να επιβάλλει  σαφής όρους  και δεσμεύσεις για την Τουρκία, μέσα από την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ενθαρρύνει την Άγκυρα να θέτει διαρκώς και με ένταση, όλο το φάσμα των μονομερών της διεκδικήσεων στο Αιγαίο.
Έγκαιρα ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε πρωτοβουλία για την χάραξη μιας νέας στρατηγικής στα Ελληνοτουρκικά, την οποία παρουσίασε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και ζήτησε να υπάρξει εθνική και διακομματική συνεννόηση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η κυβέρνηση όμως για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίθηκε.
Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα και εθνική στρατηγική στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Φοβούμαι ότι οι εσωτερικές εξελίξεις και οι κόντρες στην Τουρκία, ενόψει και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που υπάρχουν  - Προεδρικές και Κοινοβουλευτικές εκλογές – θα έχουν αντίκτυπο και στην συμπεριφορά της Τουρκικής πλευράς έναντι της Ελλάδας.    
Είναι ανάγκη, και φαίνεται πως το συνειδητοποιεί πια ο λαός, να γίνουν εκλογές και να δοθεί η εντολή στο ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική, που θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για την κοινωνική ανάπτυξη και για την ένταξη της χώρας μας πάλι στους πρωταγωνιστές της Ε.Ε.
Ειδικότερα για τα νησιά της Λήμνου και του Αϊ Στράτη τα προβλήματα γίνονται κάθε μέρα και  μεγαλύτερα όπως:
Στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες που και αυτές τις μέρες του Πάσχα οι κάτοικοι της Λήμνου και του Αϊ Στράτη καθώς και οι επισκέπτες βίωσαν την εγκατάλειψη από την επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη πολιτική των Υπουργών Αιγαίου κ. Α. Παυλίδη και ΥΕΝ κ. Μ. Κεφαλογιάννη. Δεν θ' αναφερθώ σε όσα έχω κουραστεί να καταγγέλλω και να επισημαίνω τα 3 τελευταία χρόνια για την εγκατάλειψη του σχεδιασμού μας ως Υπουργείο Αιγαίου για την εφαρμογή ενός προγράμματος σταδιακής αντικατάστασης από νέα ασφαλή και σύγχρονα πλοία όλων των παλαιών πλοίων της ακτοπλοΐας.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες αναποτελεσματικών συσκέψεων και διαβουλεύσεων των κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών της Ν.Δ., που δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα αφού πάσχει η ίδια η αλλοπρόσαλλη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Γίναμε μάρτυρες κοκορομαχιών και μαλλιοτραβηγμάτων αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ν.Δ. με στόχο ν' αποδιώξουν τις προσωπικές τους ευθύνες. Εμείς μιλούσαμε για «ημετέρους» εφοπλιστές και «σαπιοκάραβα» και παίρναμε μέτρα για την εξάλειψη των κινδύνων και της ταλαιπωρίας των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας. Αυτοί αλληλοκαρφώνονται για εύνοιες προς τον έναν ή τον άλλο εφοπλιστή.
Αλλά ας έρθουμε και πάλι στο πρόβλημα και είναι χαρακτηριστικό ν' αναφερθούμε στην τοποθέτηση – διεκδίκηση της ΟΛΣΥ για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου, όπως καταγράφηκε με την επιστολή της στις 30 Μαρτίου 2007 προς όλους τους κυβερνητικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νησιού της Λήμνου.
Εγώ δεν έχω παρά να συνυπογράψω τα αιτήματα της ΟΛΣΥ, που είναι η εφαρμογή μιας σωστής πολιτικής για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπως ακριβώς σχεδίασα ως Υπουργός Αιγαίου. Άλλωστε το τελευταίο τραγικό συμβάν με την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου στην Σαντορίνη κάνει πιο αναγκαία και επείγουσα την αλλαγή της επικίνδυνης πολιτικής στην ακτοπλοΐα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ελπίζουμε να μην έχει τραγικές συνέπειες στον τουρισμό αυτής της χρονιάς γιατί θα οδηγήσει στην οικονομική δυσπραγία των κατοίκων των νησιών μας λόγω της έλλειψης αγροτικής πολιτικής και η ανυπαρξία κάθε μέτρου για την ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι αφέθηκαν στην τύχη τους μολονότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. θα δημιουργούσε προβλήματα. Η εξευτελιστική τιμή στο γάλα από την ασυδοσία των καρτέλ στην μεταποίηση, η αδυναμία στήριξης και κατοχύρωσης του τυριού, τοπικών προϊόντων όπως το «καλαθάκι Λήμνου» και η εξευτελιστική τιμή αγοράς από τον παραγωγό των αρνιών σε σχέση και με την υπερδιπλάσια τιμή διάθεσης στον καταναλωτή, πρόσθεσαν και άλλα οικονομικά προβλήματα, στα ήδη γνωστά στο σταφύλι, στο κρασί και στο σιτάρι.
Ελπίδα θα δημιουργούσε η άμεση έναρξη λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Σχολής για την οποία δώσαμε μάχες στο παρελθόν ώστε να φιλοξενήσει φοιτητές το 2007. Σήμερα παρακολουθούμε άτολμες και αργές κινήσεις των κυβερνητικών παραγόντων της Λήμνου που δεν δημιουργούν συνθήκες γρήγορης έναρξης της Σχολής.
Στην ανασφάλεια των κατοίκων από την ανεργία και την οικονομική ανέχεια προστίθενται και η ανασφάλεια από την υπολειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νησιά. Είναι γνωστά τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Λήμνου που κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι και αναφέρθηκα και στην συνέντευξή μου στις 5 Ιανουαρίου στην Λήμνο.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που δημιουργούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από επιζήμιες και αλόγιστες επεμβάσεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι αυθαίρετες ενέργειες της ΥΠΑ για εγκατάσταση ραντάρ στην Παναγιά και της Cosmote για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Μύρινα. Παρακολουθούσα τις ενέργειες των κατοίκων των χωριών της Πλάκας, Παναγιάς, Κοντοπουλίου και Καλλιόπης και στήριξα τις κινητοποιήσεις και τις ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης του ραντάρ στην περιοχή τους. Η προχειρότητα και η έλλειψη των σχετικών αδειών εγκατάστασης καθώς και η αδιαφορία και η έλλειψη συνεργασίας από τους υπευθύνους της ΥΠΑ, προκάλεσαν δικαιολογημένα τις αντιδράσεις των κατοίκων και τελικά την καταψήφιση της πρότασης για εγκατάσταση του ραντάρ που τέθηκε στο δημοψήφισμα που έγινε στις 20  Μαρτίου. Το θέμα έφθασε και στη Βουλή των Ελλήνων με ερώτηση της βουλευτού  του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ – Σηφουνάκη και οφείλει η κυβέρνηση να βρει την ενδεδειγμένη λύση για εγκατάσταση του ραντάρ, αν είναι απαραίτητο στη Λήμνο, τηρώντας την νομιμότητα και με διάλογο με τους φορείς και τους κατοίκους.
Όσο για την απόφαση της Cosmote για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οροφή του κτιρίου του ΟΤΕ στο κέντρο της Μύρινας, ξαφνικά χωρίς ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων της Μύρινας, δείχνει ακριβώς την νοοτροπία αυτής της κυβέρνησης (μιας και αναφερόμαστε σε φορείς ελεγχόμενους από το κράτος, ΥΠΑ και ΟΤΕ) να αγνοεί τον πολίτη και τις επιπτώσεις στη υγεία του και στο περιβάλλον, παραβιάζοντας και τους στοιχειώδεις κανόνες που έχει συστήσει η πολιτεία για τον κάθε ιδιώτη επιχειρηματία.
Τελειώνοντας σας εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού να σας δώσει υπομονή και αισιοδοξία για ν' αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία της ζωής, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για αναγέννηση της χώρας μας και της ζωής μας.
Σας ευχαριστώ.